Záměna slova být a bít je jednou z nejčastějších pravopisných chyb. Proč tomu tak je? Protože je to prostě pro někoho opravdu těžké. Chybují malí, chybují velcí a vsadím se, že tuto hrubku udělal každý aspoň jednou v životě. Je však rozdíl, jestli si to následně pisatel uvědomí a opraví nebo to nechá být jak to je a při kontrole textu nevidí chybu.

Nejlepší na tom je, že se v podstatě nejedná o chybu. Oba tvary slova jsou platná a naprosto správně. Jde o to, kde a jak jsou použita. Při jejich správném určení významu, je třeba si přečíst celou větu, myšlenku, kterou chtěl pisatel napsat a až poté doplnit správné  -y- , -i- .

Tyto slovesa pak mají mnoho odvozenin. V podstatě kořen slova je být a bít a k němu jsou připojeny předpony. Častá spojení pak vypadají takto: nabýt x nabít, přibýt x přibýt či nebýt x nebít apod.

Nejlépe uděláte, když si to vyzkoušíte.

K obědu měl b_t špenát s bramborovým knedlíkem, ale podle vůně tipuji, že bude pečené kuře. B_t němou tvář může jen lidská hyena. Když jsem byla malá, chtěla jsem se stát letuškou a nyní, když jsem trochu starší, chci b_t baletkou. Kdo chce psa b_t, hůl si vždy najde.

 Pokud máte dobrý sluch, stačí si větu přečíst nahlas a pouhým sluchem uslyšíte, zda do slova patří měkké či tvrdé písmeno i, y.

 

Být

  • Vyjadřuje existenci
  • Určuje polohu, kde se nacházíte
  • Má minulý, přítomný a budoucí čas (byl jsem, jsem, budu)
  •  

Kdo chce sloužit vlasti, může být vojákem.

Cviky z jógy mohou být pro někoho velmi náročné.

Můžeš být, kým chceš. To si pamatuj.

 

Bít

  • Jeho význam je někoho tlouct, bouchat
  • Vyjadřuje také hudbu

 

Bít paličkami do bubnů, je osvobozující pocit.

Zbít malé dítě není hrdinské.

Bezbranné zvíře se nesmí bít.

Máte nějaký dotaz?

Napište nám na info@copywriting.cz

Najdete nás také na

Facebook Twitter