Další probírané slovní podobnosti jsou slovíčka Kurs x Kurz. Ať už jste nebo nejste fanda námořnictva nebo navštěvujete či se vám aspoň líbí moderní tance pro pokročilé, měli byste znát jaký je mezi danými slovy rozdíl. A hlavně, kdy je použijeme ve větě. Víte? Tušíte? Mám pro vás dobrou zprávu. Pravidla spisovné češtiny povolují oba tvary. Jedná se o tzv. dublety. Jde o rovnocenné tvary.

Slovo kurz/kurs je přejaté. Dříve se psalo spíše s písmenem – s. Dnes se od toho upouští a moderní čeština jej píše se – z. Mezi dublety patří více podobných slov. Gymnázium, diskuze, filozofie nebo president.

Stejným pravidlem nebo spíše principem se řídí i slova odvozená. Kursovní/kurzovní a kursový/kurzový.

Obecným pravidlem, aby byl text dobře čitelný, je používat jednu variantu ve všech slovech. Chyba by to nebyla, ale text by působil tak, že je na něm něco špatně.

Tradiční diktát by dnes nebyl potřeba, ale můžete si aspoň zkusit, která podoba je vám bližší. Starší knižní podoba kurs nebo moderní psaní kurz?

Loď Titanic nabral kur_ přímo na ledovec. Každou středu odpoledne chodíme do kur_u keramiky a poté nabereme kur_ do oblíbené hospody. Pokud obchodujete s akciemi, jistě máte přehled o aktuálních kur_ech dolaru a eura.

 

Kurs/kurz

  • Vyjadřuje úhel letu, směr, režim, soubor přednášek, cenu měny a cenných papírů
  • Podstatné jméno
  • pád

 

V minulém týdnu byl vypsán kurz/kurs angličtiny pro děti.

Aktuální kurs/kurz koruny stoupá oproti dolaru strmě vysoko.

Sleduješ vypsaný kurs/kurz na toho koně, co pojede tento víkend na dostizích?

Máte nějaký dotaz?

Napište nám na info@copywriting.cz

Najdete nás také na

Facebook Twitter