Další pravopisný oříšek, který si podrobně popíšeme, bude pro některé překvapení. Věřím, že spoustu z vás nikdy ani nenapadlo něco takového řešit. Píše se za procenty mezera nebo ne? Kdy je správné napsat 20% a kdy naopak 20 %? Správné jsou oba tvary, jen každý má jiný význam.

Je na to jednoduché pravidlo. Záleží jen na tom, co chcete povědět. A na základě toho, pak zjistíte, jak procenta gramaticky správně napsat.

Dalo by se říct, že je tak nějak všeobecně známé a v podvědomí už zaryté, že třicetiprocentní úrok se píše dohromady. A sleva sedmdesát procent zase jako dvě slova. Už jen z toho lze odhadnout správný tvar.

Pokud píšeme jedno slovo jako desetiprocentní rozdíl, napíšeme číslovku s procentem bez mezery, tedy 10% rozdíl. Pakliže se rozhodneme použít význam šedesáti procent, pak zde použijeme 60 %. Tedy zapíšeme mezi číslovku a znak mezeru. Jednoduché, že ano.

Pravidelný test vám pomůže zapsat nové poznatky do paměti. Dnes to uděláme ale jinak. Přeškrtněte co je špatně.

Jaromír dostal k platu dvacetiprocentní/dvaceti procentní odměnu. Paní Jana shodila 15%/15 % ze svojí původní váhy. Obchody lákají na slevu 50%/50 % na veškeré zboží.

 

50 % a padesát procent

  • Základní tvar číslice a znaku procenta

 

Snížení příjmu potravy o 20 %, vede k redukci váhy.

K večeru je pečivo v místní pekárně zlevněno až o 25 %.

Eva dává 10 % svého platu stranou. Šetří na dovolenou.

 

50% a padesátiprocentní

  • Přídavné jméno

 

Loni jsem prodal 5% podíl ve firmě Fidor.

Mezi cenami konkurenčních marketů může být až 15% rozdíl.

Analýza akcií Siemensu v letošním roce vykazuje 7% ztrátu oproti loňskému roku.

Máte nějaký dotaz?

Napište nám na info@copywriting.cz

Najdete nás také na

Facebook Twitter