Dvojice slov kolaps x kolabs zamotala hlavu nejednomu pisateli titulku, hlavní zprávy večerních novin či slohové práce na ekonomické škole. Jde o slovo, u kterého se často chybuje v odvozování slov a následnému pravopisnému určení.

Kdekdo je naučen, že nejjednodušší cestou, když člověk tápe kudy kam, je vytvořit si k podstatnému jménu sloveso. Kolabovat je přesně ta slovesná podoba, kterou nyní v paměti hledáte. Proto mnoho lidí si pak pomyslí, že napíše písmeno –b- i ve slově kolabs. Avšak to není ta správná cesta. Je to právě jeden z těch chytáků, kvůli kterým tyto pravopisné články chystáme. Kolabovat a kolaps. Dochází zde ke kolísání písmen p-b. Pamatujte a už chybu neuděláte.

Jde o to, že slovo vychází z latiny collapsus. Již zde na konci slova vidíme správný tvar –p-, který se dochoval i v českém jazyce. Slovo vyjadřuje zhroucení organismu, systému, materiálu apod.

Co si to vyzkoušet na našem doplňování slov.

Vše má svůj pevný řád. Pokud člověk nevhodně zasáhne do říše zvířat, může zkola_ovat celý systém. V únoru zažila banka kola_s peněžních transakcí při velkém objemu peněz. Anorektičky často prozradí kola_sový záchvat organismu.

 

Kolaps

  • Vyjadřuje zhroucení – systém, organismu …
  • Původ je v latinském slově collapsus
  • Přídavné jméno – kolapsový
  • Sloveso – kolabovat/zkolabovat

 

Včera večer po práci, jsem pomáhala postavit na nohy muže, který mi zkolaboval přímo před očima.

V letních měsících hrozí kolaps organismu.

Při investování do akcií, je tou poslední věcí co chcete, kolaps trhu.

Máte nějaký dotaz?

Napište nám na info@copywriting.cz

Najdete nás také na

Facebook Twitter