Ahoj uživatelé,

dnes je to 10 let, co jsme spustili server Copywriting.cz - systém ve kterém se setkávají lidé poptávající texty a copywriteři, kteří je píší. Tehdejší motivací pro vytvoření tohoto systému bylo vytvoření místa, které zjednoduší objednávání, evidenci textů a nabídne originální texty. Navíc copywriterům dá garanci, že za svoji práci dostanou zaplaceno. V době objednání textu totiž zadavatel složí tzv. kauci (zablokuje se mu kredit) a copywriter tak ví, že dostane zaplaceno a protistrana se po obdržení textu neodmlčí, tak jako se běžně stává mimo systém.

Za těch 10 let se mnohé změnilo, v prvních letech se systém překotně vyvíjel, až jsme došli do stavu, kdy byl jeho provoz komplikovaný a ovládání systému přímo robustní a postupně jsme tak zase obrátili směr a začali poskytovat pouze služby, které dávají smysl.

Letmý průlet historií:

2013 - spustili jsme Copywriting.cz

2014 - dochází ke spojení Copywriting.cz s projekty PayPost.cz a WebPost.cz, Copywriting.cz přináší tak PPP (payperpost funkce), kdy si prostřednictvím něj lze objednat texty s publikací na webech, ale i na Twitteru a Facebooku

2016 - podpora HTTPS; uživatelská podpora přes online chat a také možnost plateb kartou

2017 - dochází k úpravě vlastnických vztahů, kdy od firmy Marketing Linhart s.r.o. kupujeme 50 % projektu

2018 - Copywriting.cz se rozděluje na 3 samostatné služby:

  • Copywriting.cz - kde zůstávají hlavní služby - objednávání samotných textů a nákup hotových článků
  • PayPost.cz - kam se přesouvají služby spojené s weby a možnost objednání textů a odkazů na nich
  • Guestblogging.cz - psaní a objednávání textů nikoliv za úplatu, ale za protislužbu

Toto nám dovoluje výrazně zjednodušit uživatelské rozhraní, kdy všechny služby mají sdílené účty, ale každá se ovládá specializovaně.

2020 - častější zasílání notifikací; zobrazujeme počet přihlášených copywriterů na poptávku aj.

2022 - konec Guestblogging.cz

2023 - Copywriting.cz přechází na nový systém a končí projekt PayPost.cz

Nový systém

Jestliže se za uplynulých 10 let toho změnilo hodně, tak u technologií to platí umocněno na druhou. Spousta věcí se dělá jiným způsobem a my v uplynulých letech stáli před rozhodnutím. Měli jsme systém, který byl vyvinut na technologii, které skončil vývoj a tedy držet krok s aktuálními technologiemi by znamenalo to celé přepsat. Rozhodovali jsme se buď mezi tím to celé provozovat dále s tím, že se technologický dluh bude zvyšovat nebo říznout do živého, investovat rok do vývoje a přepsání systému do Copywriting.cz. Dnes už je jasné, kterou cestou jsme se vydali a jsme za to rádi.

Technologické okénko nového systému, na čem systém běží:

  • PHP 8.2
  • Laravel 10
  • Bootstrap 5

Vše jsou to technologie, které mají to nejlepší před sebou v rámci svého životního cyklu, kdežto u starého systému tomu bylo naopak. Nový systém také kromě vývoje přináší možnosti rozšiřovatelnosti a v neposlední řadě i pročištění od starých a nepoužívaných částí systému z dob, kdy se systém překotně vyvíjel.

Nový systém tak je završením k 10. výročí systému Copywriting.cz a přináší perspektivní výhled do dalších min. 10 let provozu.

Pár statistik na závěr?

Přes systém se dodalo 56 715 textů o celkové délce 124 342 normostran od 1 606 copywriterů. K tomu prodalo 12 257 hotových článků o celkové délce 21 608 normostran od 1 098 copywriterů.

Aktuálně pro Vás článek napíše 240 copywriterů, kteří jsou aktivní (přihlašují se pravidelně, min. 1x za 7 dní). K dispozici je přes 4 753 originálních, hotových článků k prodeji.

Máte nějaký dotaz?

Napište nám na info@copywriting.cz

Najdete nás také na

Facebook Twitter